Budget – Overzicht kosten
Naast het maken van een checklist is het opstellen van een kostenoverzicht ook één van de eerste en belangrijkste stappen die je onderneemt. Bij het plannen van je trouwdag is het erg gemakkelijk om het overzicht te verliezen van wat je uitgeeft en gaat het geld er vaak gemakkelijker en sneller uit dan dat er binnenkomt. Door het maken van een kostenoverzicht verkrijg je (het woord zegt het al) overzicht! Je kunt in één oogopslag zien waar je geld naar toe gaat. Je kunt je uitgaven hierdoor beter in de hand houden, waardoor je sneller (op tijd!) kunt zien waar je eventueel op zou kunnen/moeten bezuinigen.
kostenoverzicht
Voordat je begint met het opstellen van een kostenoverzicht is het handig om eerst met je partner te bespreken wat jullie maximaal aan jullie bruiloft willen en kunnen uitgeven. Wees hierin realistisch, het is namelijk de bedoeling dat jullie je aan dit maximale bedrag houden en hier niet van afwijken. Als je dit besproken hebt, kun je beginnen met het maken van een kostenoverzicht. In een kostenoverzicht geef je in eerste instantie aan wat de geschatte kosten zijn. Deze kosten kun je vaak al van de website van leveranciers halen en zo niet, vraag gerust een offerte (of drie) aan. Ga hierna in beraadt over wat jullie belangrijk vinden en wat jullie minder belangrijk vinden: waar kun je op besparen? Uiteindelijk houd je in dit overzicht ook de daadwerkelijke kosten bij. Houd ook rekening met een post onvoorziene kosten van 10% op het totale bedrag. Er zijn altijd dingen waar je in eerste instantie niet aan hebt gedacht.
Maak een eigen kostenoverzicht aan
- Beschikbaar budget: hier plaats je het bedrag dat jullie maximaal aan je bruiloft kunnen en willen uitgeven. Houd je hier ook aan!
- Geschatte kosten: hier geef je per onderdeel aan wat je verwacht eraan uit te geven. Onderaan deze pagina site kun je vinden wat de gemiddelde kosten zijn van een bruiloft. Pin je hier niet teveel op vast, dit is gemiddeld gezien. Kijk ook zeker op website van leveranciers. Sommige hebben op hun website een prijsoverzicht staan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je altijd vrijblijvend een offerte aanvragen.
- Werkelijke kosten: als je eenmaal een leverancier hebt geboekt, dan weet je wat je totaal kwijt bent aan deze kostenpost. Schrijf dit bedrag bij de werkelijke kosten. Wijkt dit veel af van het geschatte bedrag in negatieve zin? Houd er dan rekening mee dat je op andere posten goedkoper uit moet zijn dan het geschatte bedrag.
- Optioneel: hier geef je de bedragen aan van de kostenposten waarvan het minder belangrijk is, of waarvan je twijfelt of jullie het wel echt willen. Willen jullie bijvoorbeeld danslessen nemen, maar vinden jullie dit geen prioriteit? Schrijf het bij optioneel. Eventueel kunnen jullie deze kostenposten laten afhangen van het totale beschikbare budget.
- Opmerkingen: bij opmerkingen kun je alles plaatsen wat je belangrijk vind om vast te leggen. Heb je bijvoorbeeld al een aanbetaling gedaan bij een leverancier? Wordt iets berekend op basis van nacalculatie? Schrijf het bij de opmerkingen!
Een bruiloft is natuurlijk maatwerk. De kans is daardoor groot dat niet alle kostenposten op de template staan. Je kunt deze heel gemakkelijk zelf toe voegen door een nieuwe regel aan de desbetreffende kostenpost toe te voegen.
Wat kost een bruiloft gemiddeld?
Iedereen die besluit om te gaan trouwen weet dat een bruiloft veel geld gaat kosten. Wat de gemiddelde kosten voor een bruiloft zijn hangt vooral heel erg van jezelf af. Als je kiest voor een grote bruiloft met veel gasten op een hele mooie locatie dan kun je er van uitgaan dat deze kosten een stuk hoger zijn dan als je kiest voor een kleine bruiloft. Gemiddeld geeft een bruidspaar voor een bruiloft ongeveer 12.000 euro uit
Waar bestaan de kosten van een bruiloft uit?
Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van een bruiloft. Uiteraard zijn dit gemiddelden en kun je het zelf goedkoper of juist duurder maken!
Gemeentehuis – gemiddeld 500 euro
Trouwjurk en trouwpak – gemiddeld 2000 euro
Kapper – gemiddeld 150 euro
Ringen – gemiddeld 1000 euro
Trouwkaarten – gemiddeld 200 euro
Trouwauto – gemiddeld 400 euro
Bruidsboeket – gemiddeld 250 euro
Muziek (band) – gemiddeld 1000 euro
Daggasten – Koffie, gebak, borrel en diner 1500 euro (uitgaan van 30 personen)
Feestavond – hapjes en onbeperkt drinken 3.000 (uitgaan van 100 personen)
Fotograaf + fotboek – 1.500 euro
Gemiddeld 11.500 euro
Hoe kan ik een bruiloft goedkoper maken?
Als je budget voor je bruiloft wat minder groot is dan zijn er een aantal tips die je bruiloft goedkoper kunnen maken:
1. Trouw op een maandag. Trouwen is bij veel gemeenten dan gratis
2. Vraag een vriend/familie om de foto’s te maken
3. Kies niet voor een dure trouwauto, maar huur bv een oude Mini
4. Geef het feest gewoon thuis ipv op een feestlocatie
5. Nodig alleen familie en echte vrienden uit
6. Koop 2e hands trouwkleding (is vaak maar 1 keer gedragen)
Wat was de duurste bruiloft ooit?
De duurste bruiloft ooit was die van Prins Charles en Diana. De kosten voor de bruiloft bedroegen maarliefst 74 miljoen euro. Hun zoon William weet overigens ook hoe je tijdens een bruiloft veel geld kan uitgeven. Het huwelijk van Prins William en zijn Kate kost