Het Vlaamse huwelijksgedrag

Het trouwseizoen komt er weer aan! Over heel Vlaanderen geven koppeltjes elkaar het jawoord met bijhorend spektakel. Uit een enquête van Salino.be blijkt dat ons ideaal huwelijksfeest er toch nog steeds behoorlijk traditioneel uitziet. Vijf feiten over Vlaamse trouwpartijen.

Eventleverancier Salino.be deed een onderzoek rond het Vlaamse huwelijksgedrag. Daaruit zijn een paar interessante cijfers af te leiden. In totaal werden er 1500 net getrouwde mensen bevraagd. De vijf interessantste feiten over het Vlaamse huwelijkgedrag vind je hier.

1. Mooi weer

We trouwen nog steeds altijd graag tijdens een periode waarin de kans op mooi weer het grootst is. Augustus is de populairste maand om te trouwen in België, gevolgd door juni. Het ja-woord valt het minst tijdens de wintermaanden: januari (1%) en februari (2%). De hype van de Winter Brides is in Vlaanderen nog niet helemaal doorgebroken! Opvallend is ook dat 68% van de 1500 ondervraagden op een zaterdag trouwde.

2. De hand vragen

Naar de schoonouders gaan en er om de hand van hun partner te vragen: het gebeurt nog vaker dan we zouden denken. Voor velen is het iets ouderwets, maar nog zo’n 42% van de koppels vraagt toestemming van de schoonouders.

3. Huwelijksnacht thuis

Na een lange dag die de mooiste van je leven hoort te zijn slapen Vlamingen tijdens hun huwelijksnacht het liefst… thuis! 56% kiest voor de geborgenheid van de eigen slaapkamer! Hoezo het kot afbreken op hotel? Nergens beter dan thuis!

4. De man vraagt

In een man-vrouw relatie is het in 89% van de gevallen de man die de vrouw ten huwelijk vraagt. Vrouwen wachten dus nog eerder op hun prins op het witte paard dan zelf op zoek te gaan naar een man.

5. Uit pure liefde

Last but not least vroegen ze ook: waarom trouwen we eigenlijk? Zo’n 69% antwoordde: uit pure liefde. Onze beweegredenen zijn noch financieel, noch religiegebonden. In een wereld waar we ons blindstaren op hypes en trends, is het toch fijn om weten.

Comments are closed.